Drag Racing på MC

Drag Racing på MC

Full fart framåt är ett passande motto för motorsporten Drag Racing. Här tävlar man på asfalterade raksträckor om att ta sig först i mål på snabbast möjliga tid. Sporten utövas med många olika slags motorfordon, däribland motorcyklar. Ofta tävlar man man mot man, men man kan även vara upp till fyra förare som startar samtidigt.

I Drag Racing är alltid sträckan antingen 402m eller 201m. Tävlingarna är uppdelade i olika klasser avseende motorcykeltyp och alla klasser har olika regler för vad som är tillåtet och inte tillåtet gällande motorcyklarna. Exempelvis vilket bränsle som ska användas och hur många cylindrar motorcykeln får ha.

Inom en av klasserna (Top Fuel Bike) används bränslet Nitrometan, det som i dagligt tal kallas för Nitro. Sporten präglas till stor del av sådana här speciallösningar eftersom man hela tiden jagar det extrema och tänjer på gränserna till det omöjliga.

Observera att sporten utövas på avstängda banor under mycket kontrollerade former. Sporten lämpar sig inte att utöva på vanliga vägar då det kan finnas grus, sprickor, oljefläckar mm på vägarna som utgör stora risker. Dessutom riskerar utomstående att skadas.