MC-rekord

MC-rekord

Rekord är till får att slås och självklart gäller den devisen även inom motorcykelsporten. Sedan tidigt 1900-tal har man exempelvis försökt sätta nya hastighetsrekord och den perfekta platsen för ändamålet har visat sig vara saltöknen i Bonneville i Utah. Det platta saltlandskapet har lockat rekordsökare sedan slutet av 50-talet och platsen lockar än i dag.

Hastighetsrekord

Nuvarande hastighetsrekord på motorcykel innehar Rocky Robinson som med sin specialbyggda MC satte rekordet 605,697 km/h år 2010 i Bonneville.

Vinstrekord

En annan rekordhållare är Giacomo Agostini som vunnit VM i roadracing i högsta klassen 500 cc fler gånger än någon annan förare. Under karriären tog han åtta VM-titlar, varav sju gånger i rad mellan åren 1966 – 1972. Tittar vi istället på vem som vunnit VM i roadracing flest gånger sedan man bytte namn till Moto GP så är det Valentino Rossi som innehar rekordet med sex segrar.

I Speedway delar svenske Tony Rickardsson och nya zeeländaren Ivan Mauger rekordet med flest VM-guld. Sex VM-titlar vardera har det blivit för de bägge förarna.

Farligast

Ett dystert rekord har tävlingen Isle of Man TT som har skördat hundratals människoliv under åren. Ett tag ingick loppet i VM-serien, men togs bort på grund av att den ansågs för farlig. 1911 inträffade de första dödsfallen och sedan dess har 148 förolyckats till följd av tävlingen, mestadels förare men även publik och funktionärer,  därav epitetet världens dödligaste motorcykeltävling.

Längst och värst

Hastighetsrekord är inte de enda rekord som mc-förare strävar efter att slå. Distansrekord har också satts. Ett av dem innehar Matthew “Bushy” McKelvey som 2014 lyckades köra hela 3256.5 km under 24 h på banan Phakisa Freeway i Sydafrika, nytt längdrekord under 24 timmar och en notering i Guinness Rekordbok.

Världens längsta motorcykelhopp via en ramp gjordes 2008 av australiensaren Robbie Maddison. Hoppet mätte 106,98 meter. Hur långt är då det? Jo ungefär i klass med längden av en fotbollsplan som varierar mellan 90-120 m.

En annan motorcykelförare som hade som specialitet att utföra hopp var Robert Craig “Evel” Knievel Jr. Han blev världsberömd för sina riskfyllda tricks och långa hopp, men också för de många skador han ådrog sig på kuppen. Under sin aktiva karriär drabbades han av minst 433 olika frakturer, något som givit honom en plats i Guinness Rekordbok där han har rekordet i flest brutna ben under en livstid.