Minimoto

Minimoto

Kanske har du sett små minimotorcyklar? Dessa kallas för minimoto och används som tävlingshojar på asfalterade racingbanor, ex gokart-banor. Trots att de ser ut som små leksaksmotorcyklar så ska man inte låta sig luras, dessa maskiner har en imponerande kraft och kan komma upp i hastigheter runt 120 km/h beroende på hur motorn är konstruerad och hur mycket föraren väger.

Många börjar sin racingkarriär med minimoto för att sen övergå till att tävla på större hojar. Men sporten är inte bara för barn och ungdomar, det finns även vuxna som tävlar och i Sverige anordnas Riksmästerskap och Nordiskt Mästerskap i sporten.

Precis som i roadracing finns olika tävlingsklasser även i minimoto. Vilken klass man tävlar i beror dels på ålder och dels vilken typ av motorcykel man kör. Men gemensamt för alla motorcyklar är att de ska vara serietillverkade, likaså motorn och att denna bara får ha en cylinder enligt SVEMOs reglemente.

En minimoto får i tävlingssammanhang endast ha en sitthöjd på max 46 cm och en totalhöjd på max 62 cm. Under träning och tävling ska förarna ha godkänd skyddsutrustning, inte vara dopade samt följa regler vad gäller teknik och miljö.

För att få tävla i sporten måste föraren ha en tävlingslicens för den klass man ska tävla i. Detta betyder exempelvis att man måste skaffa en ny licens när man går från att tävla som junior till senior. För att få licensen ska man klara av kunskaps-, och förartester och vara medlem i en minimoto-klubb som är ansluten till SVEMO. Vill man tävla eller träna utomlands krävs att man har en internationell tävlingslicens.