Motorcykeln i detalj

Motorcykeln i detalj

Motorcykelns historia

Trots att det första fordonet med fyra hjul lanserades runt 1750-talet så var det inte förrän det sena 1860-talet som de första motorcyklarna introducerades till marknaden. Det var dock först år 1894 som motorcyklarna började masstillverkas och marknaden fick fart på riktigt. Många motorcykeltillverkare grundades vid den här tiden och finns än idag, bland annat det klassiska motorcykelföretaget Harley Davidson.

Under första världskriget producerades många motorcyklar och de ersatte på många sätt hästarnas roll som fordon för budbärarna under kriget. Efter kriget fortsatte motorcyklarna att växa i popularitet och de spreds till stora delar av världen. Allt eftersom det utvecklades bättre och effektivare motorer så blev motorcyklarna snabbare och mer pålitliga. Idag har motorcykeln ersatt bilen i många delar av världen eftersom den är billigare i både kostnad och drift samt smidigare och tar mindre plats. Idag finns det till och med elektriska motorcyklar som sänker driftkostnaderna till en väldigt låg nivå.

Det finns många olika typer av motorcyklar med olika egenskaper. Motorcrossarna är till exempel byggda för att klara av tuff terräng som skog och jordiga backar. Sportmotorcyklar är byggda för att kunna hantera asfalten på ett snabbt och säkert sätt. Även inom motorcykelracingen finns det olika typer av motorcyklar, som till exempel de unika Speedway-motorcyklarna som inte har bromsar.

När det kommer till säkerheten så har motorcykeln länge ansett vara riskablare än andra typer av fordon. I tävlingssammanhang menar man att de höga hastigheterna och den sårbara positionen innebär att risken för skada eller död är för stor. Idag är dock säkerheten bättre än någonsin och även om olyckor sker så är det inte mer än andra typer av höghastighetstävlingar.