Motorcykelracingens historia

Motorcykelracingens historia

En kort sammanfattning

Ända sedan företag började masstillverka motorcyklar under det sena 1800-talet så har det funnits människor som tävlat i vem som är snabbast på motorcykel. Det tog inte lång tid efter att masstillverkningen kommit igång, som ett internationellt motorcykelförbund grundades. Det som idag går under namnet Federation of International Motorcycling, FIM.

De finns fem olika huvudkategorier inom motorcykelracing. Dessa är Road racing, Motocross, Cross country/Enduro, Track racing och kategorin “övriga”. Varje huvudkategori har sedan många fler underkategorier som räknas som individuella sporter. Road racing har till exempel Motorcycle Grand Prix och Superbike racing. Motocross har bland annat sporterna Supercross och Supermoto. Cross country/Enduro har Cross country rally och Hare scramble. Track racing har den svenska favoriten Speedway och i “övriga”-kategorin hittar du Drag racing och Hill climbing.

Varje gren inom motorcykelracing har egna regler när det kommer till tävlingsformerna och utrustningen, både förarens och motorcykelns. Det kan handla om allt från hur förarens skydd ska se ut till hur många kubikcentimeter motorcykelns motor får förskjuta. Även banorna ser olika ut och har olika säkerhetsföreskrifter. I Sverige är motorcykelracing populärt, speciellt Speedway och Motocross. Faktum är att Sverige har många stjärnor inom dessa sporter, som till exempel Tony Rickardsson inom Speedway och stjärnskottet Alvin Östlund inom Supercross.

En gång i tiden ansågs motorcykelracing vara en farlig sport men idag är säkerheten hög tack vare de moderna och teknologiskt avancerade motorcyklarna samt det kompletta skyddet som föraren har på sig. Många av motorcykeltävlingarna handlar om att komma först genom att vara snabbast, men det kan ändå inte mäta sig i hastighet med de rena topphastighetsförsöken. Världsrekordet för den snabbaste hastigheten på en motorcykel ligger på strax över 600 km/h. Det var föraren Rocky Robinsons som slog rekordet, hans tredje världsrekord med sin specialbyggda motor på över 2500 kubikcentimeter.

När motorcyklarna först uppfanns var de inte i närheten av att komma upp i sådana hastigheter och de var naturligtvis byggda på ett helt annat sätt än dagens maskiner. Den första motorcykeln drevs exempelvis med hjälp av ånga.