Utrustning

Utrustning

Som motorcykelförare är du väldigt oskyddad och sårbar. Därför är utrustningen av stor vikt för säkerheten när du är ute och kör. Varje sport har sina egna regler kring utrustningen, exempelvis vilken typ av hjälm man ska ha och vilka material kläderna ska vara i.  I Sverige är det Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet (SVEMO) som bestämmer vilka regler som gäller, och de brukar även anpassa dem till de internationella förbundens krav på utrustning. Men vill du tävla och träna utomlands är det bäst att kolla upp vad det internationella reglementet säger.

Hjälmen är ett av förarens viktigaste skydd. Här ska man inte tumma på kvaliteten, köp en bra och godkänd hjälm och kassera den om du vurpar eller om hjälmen faller i golvet. Hjälmar är inte skapade för att tåla mer än en smäll, så dess skyddande funktion kan ha gått förlorad om den varit med i en olycka. Men hur bra en hjälm än är så fungerar den inte som tänkt om du valt en med fel passform, den får varken vara för liten eller för stor så ta hjälp av ett proffs innan du väljer vilken hjälm du ska köpa om du är ny på området.

Motorcykelstället ska skydda kroppen från exempelvis skrapskador och brännskador om du ramlar. Förbundet ställer olika krav på dräkten beroende på vilken sport du utövar, men att den ska vara CE-märkt är ett grundkrav. Många tror att vanliga jeans utgör ett bra skydd, men en snabb sökning på youtube bevisar motsatsen, så oavsett om du ska tävla eller nöjesåka är ett bra motorcykelställ värt att investera i.

Handskar är också ett måste för alla som utövar motorsport. När vi ramlar försöker vi ofta ta emot oss med händerna och handskar kan skydda mot skrap och brännskador.

I en del sporter används knäskydd och armbågsskydd, ibland är de insydda i kläderna eller så köper man dem separat. Ofta är det också ett krav från förbundets sida att förarna bär ryggskydd eller njurbälte. Läs i reglementet om vad som gäller för just din sport.